Obavijesti


8.3.2013.

Noć knjige 2013.
povodom 22. travnja, Dana hrvatske knjige i 23. travnja, Svjetskog dana knjige i autorskih prava

Nakon pozitivnih iskustava prikupljenih u prošlogodišnjoj Noći knjige, nastavlja se s ovom vrijednom manifestacijom i u 2013. godini. Noć knjige 2013., kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, a kojom će se obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava, održat će se 23. travnja 2013. godine. Kako se dan ranije, 22. travnja, obilježava i Dan hrvatske knjige, ova dva važna datuma objedinjuju se u jedinstvenu manifestaciju, u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.
Želja organizatora je da se u Noći knjige 2013. u knjižarama te brojnim knjižnicama diljem Hrvatske (narodnim, visokoškolskim, školskim, specijalnim, baštinskim) od 18 sati do 1 sat iza ponoći organiziraju razna događanja: javna čitanja, potpisivanja knjiga, druženja s autorima, radionice i sl., s ciljem da oči javnosti usmjerimo na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima.
Pozivamo vas da se priključite projektu te nam svoje sudjelovanje potvrdite do 20. ožujka 2013. na adresu e-pošte nocknjige@kgz.hr , a prijedloge svojih programa dostavite do 31. ožujka 2013. na istu adresu, koristeći obrazac koji vam je već poslan uz poziv.
Kao poticaj osmišljavanju programa može poslužiti činjenica da je Europska organizacija za promicanje čitanja EU READ 2013. proglasila godinom čitanja naglas (www.euread.com), pa se tako širom Europe organiziraju projekti koji potiču čitanje, ističući pritom važnost čitanja naglas u razvijanju čitalačkih navika i vještina među djecom.
Kao i prethodne godine, svim sudionicima manifestacije bit će na raspolaganju gotova vizualna rješenja u tiskanom i elektroničkom obliku, koja će moći istaknuti u svojim knjižnicama te virtualnom prostoru.
Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.
rogram obilježavanja Noći knjige podržava i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.
Više o prošlogodišnjoj Noći knjige – sudionicima, programu i svim drugim zanimljivostima pročitajte na www.nocknjige.hr.