Obavijesti


18.4.2012.

Noć knjige po prvi puta u Republici Hrvatskoj - povodom Svjetskog dana i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja)
 

Odluka o obilježavanju Međunarodnoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995., a dan 23. travnja simboličan je datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana (?) 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.
U želji da se knjizi osigura status koji bi joj trebao pripadati u modernom društvu, u 2012. godini po prvi puta u Republici Hrvatskoj pokreće se manifestacija Noć knjige, koja će 23. travnja, na Međunarodni dan knjige i autorskih prava, objediniti autore, nakladnike, knjižare i knjižnice s raznovrsnim i zanimljivim kulturnim programom od 18 sati do 1 sat iza ponoći.
U program obilježavanja, pod pokroviteljstvom Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, uključene su institucije, organizacije, neprofitne i interesne skupine te tvrtke koje se bave knjigom i kroz zajedničku suradnju ostvariti će programe na čitavom području Republike Hrvatske.
Za taj dan knjižare i drugi uobičajeni prostori za promoviranje knjiga i autora pripremaju program obilježavanja Dana knjige. Narodne knjižnice također pripremaju bogati program.  
Organizatori događanja su Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Moderna vremena Info, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Knjižnice grada Zagreba. Sva događanja bit će praćena u medijima kao i na posebnoj web stranici manifestacije.