Login

Gradska knjižnica i čitaonica Stari Grad

21460 Stari Grad, Novo riva 2
tel. 021/765910
fax. 021/765910
e-mail: knjiznica@stari-grad.hr

privremeni ravnatelj: Aldo Čavić

Iz povijesti knjižnice
Gradska knjižnica i čitaonica Stari Grad je slijednik Hrvatske narodne čitaonice starogradjanske osnovane 1874. godine. Rad knjižnice je obnovljen 1992. godine te je formalno djelovala u sastavu Centra za kulturu Staroga Grada od 1995. do 2007. godine, kada je postala samostalna ustanova. Smještena je u povijesnoj zgradi Čitovnici na gradskoj obali sagrađenoj 1893. godine za potrebe Preporodne čitaonice i knjižnice. Čitovnicu su vlastitim sredstvima i zalaganjem podigli ugledni Starograđani okupljeni u dioničko društvo Hrvatski dom. Svim zainteresiranim stanovnicima i gostima otoka Hvara danas ova ustanova pruža usluge posudbe knjiga i suvremenog informacijskog centra.

Zavičajna zbirka
U Zavičajnoj zbirci pohranjena je građa koja se odnosi na Stari Grad i otok Hvar (bilo da je sadržajem, autorstvom ili mjestom izdanja vezana za to područje): monografije, serijske publikacije, rukopisna građa, audiovizualna građa, planovi mjesta i zemljovidi, slikovna građa (likovni radovi, reprodukcije, portreti, fotografije, razglednice), polupublicirana građa (znanstvene i stručne polupublikacije, društveno-političke publikacije, tj. materijali sa sjednica i sl., programi i izvještaji o radu poduzeća) i efemerna građa (plakati, leci, ulaznice i sl.). Veći dio Zavičajne zbirke fizički je izdvojen od ostalog fonda i nalazi se u zgradi Biankini, sjedištu Muzeja Staroga Grada.  

Knjižnica nabavlja tri naslova novina i pet časopisa

U sklopu knjižnice tijekom godine održavaju se kulturni programi i pružaju turističke informacije. Proteklih godina Knjižnica je organizirala likovne radionice i izložbe, literarne susrete čakavskih pjesnikinja Jazik naših materih, filmske tribine subotom voditelja Rina Efendića, niz predstavljanja knjiga i predavanja za široku publiku.

Odjeli knjižnice:

  • Odjel za odrasle
  • Odjel za djecu
  • Zavičajna zbirka
     

Godišnja članarina: 50,00 kn; članstvo do dva mjeseca 30,00 kn

Radno vrijeme knjižnice:

  • ponedjeljak - četvrtak: od 9,00 do 14,00 sati
  • petkom od 16,00 do 20,00 sati
  • subotom od 10,00 do 12,00 sati