Login

Općinska knjižnica Pokupsko

10414 Pokupsko, Trg Pavla Stoosa 1
tel. 6216234
e-mail: knjiznica@pokupsko.hr

privremena ravnateljica: Gordana Markuz

Iz povijesti knjižnice
Općinska knjižnica Pokupsko poziva se na tradiciju knjižničarstva, prvenstveno zbog bogate Župske knjižnice. Ta knjižnica potječe iz druge polovine 18. stoljeća, a u fondu ima brojne starije knjige spomeničke vrijednosti. Ukupno je popisano 276 knjiga tiskanih prije 1945. godine. S obzirom na socijalnu i obrazovnu strukturu ovdašnjeg stanovništva toga vremena, te s obzirom na to da je veći dio knjiga spomenute knjižnice bio na latinskom ili njemačkom jeziku, puku pokupskog kraja bila je važna i knjižnica što ju je u školi krajem 19. stoljeća osnovao učitelj Antun Arnold. Njezinim fondom od oko tisuću knjiga, osim učenika osnovne škole, služili su se i mještani Pokupskog i okolnih naselja. Ova knjižnica je, nažalost, uništena u Drugom svjetskom ratu.
Općinska knjižnica Pokupsko, kao prva narodna knjižnica u Pokupskom, osnovana je odlukom Općinskog vijeća Općine Pokupsko na sjednici održanoj 30. ožujka 2001. godine. 

 

Korisnicima su u knjižnici na raspolaganju novine i časopisi: Priroda, Prvi izbor, Pokupska panorama, RGV Reporter, Glasnik Turopolja, Jutarnji list, Hrvatske šume, Hrvatska vodoprivreda, Matica, Vijenac, Obrtničke novine, Eko revija, Gospodarski list.

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 12:00 do 16:00 sati, subotom od 8:00 do 12:00 sati.

Korisnicima je na raspolaganju jedno računalo (za sada nije priključeno na internet)

Knjižnica organizira kulturno-animacijske aktivnosti za djecu i odrasle od kojih se ističu:
izložba slika nastalih na likovnim kolonijama u Pokupskom, likovne radionice za djecu (izrada božićnih čestitki i dekoracija za božićno drvce, Moj najdraži lik iz knjige, Osmislimo nove korice moje najdraže knjige i sl.).

Odjeli

  • Slobodni pristup - Odjel za odrasle
  • Dječji odjel
  • Čitaonica

Godišnja članarina

  • za učenike Osnovne škole Pokupsko koji imaju prebivalište na području Općine Pokupsko: besplatno
  • za ostalu djecu i mlade do 18 godina: 20,00 kuna
  • za odrasle: 30,00 kuna